ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نهایت مبلغ افزایش حقوق کارگران تامین اجتماعی در سال آینده | توافق واریزی 13/000/000 تومانی افزایش حقوق کارگران اخبار ایران

نهایت مبلغ افزایش حقوق کارگران تامین اجتماعی در سال آینده | توافق واریزی 13/000/000 تومانی افزایش حقوق کارگران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - از امشب ثبت نام وام یارانه فوری 10و 100 و 120میلیونی برای سرپرستان خانوار | وام یارانه ای با اقساط 200 هزارتومانی با این شرایط
با نزدیک شدن به پایان هر سال، موضوع افزایش حداقل دستمزد کارگران به یکی از مهم‌ترین مباحث اقتصادی کشور تبدیل می‌شود. دیروز، احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرد: «ما در تلاش هستیم تا مزد کارگران در سال آینده بر اساس نرخ تورم و سبد معیشت تعیین شود.
» بررسی تجربیات کشورهایی که در مسیر کنترل تورم حرکت کرده‌اند، نشان می‌دهد که سیاستگذاران در طول دوره اصلاحات اقتصادی، که معمولاً یک یا حداکثر دو سال به طول می‌انجامد، برای تسریع در کاهش نرخ تورم، حداقل دستمزد را کمتر از نرخ تورم افزایش می‌دهند. چشم‌انداز کاهش تورم و به تبع آن کاهش واقعی آن، باعث می‌شود که شهروندان با این نوع سیاست‌ها همراهی کنند. با این حال، تورم‌های بالا و مزمن در ایران شرایط پیچیده‌ای را در این زمینه ایجاد کرده است.
تحت‌تاثیر نوسانات اقتصادی و عدم‌ افزایش حقوق به میزان تورم، قدرت اقتصادی حداقل حقوق بگیران کاهش و نرخ و شکاف فقر به‌صورت چشمگیری افزایش‌یافته‌است، به‌طوری‌که بسیاری از خانوارهایی که در حال‌حاضر حداقل حقوق دریافت می‌کنند نیز فقیر محسوب می‌شوند. از سوی دیگر درآمد کارفرمایان نیز به دلایلی مانند تحریم‌های اقتصادی کاهش‌یافته و در صورت افزایش حداقل دستمزد به میزان تورم به‌منظور حمایت از اقشار آسیب‌‌‌‌‌‌پذیر، احتمال آن وجود دارد که کارفرمایان دست به تعدیل کارگران زده و به استخدام اتباع خارجی رو‌بیاورند. در حال‌حاضر با توجه به افزایش حقوق 20‌درصدی کارمندان دولت در سال‌1404 و تورم نقطه‌به‌نقطه 31.7‌درصدی در دی ماه سال‌جاری، احتمال آن وجود دارد که افزایش حداقل حقوق در سال‌آینده کمتر از 30‌درصد باشد. در نهایت می‌توان گفت؛ خروج از وضعیت فعلی به اقداماتی مانند ایجاد ثبات اقتصادی به‌منظور عدم‌کاهش قدرت اقتصادی کارگران و همچنین رفع تحریم‌ها برای افزایش توانایی پرداخت دستمزد بالا توسط کارفرمایان نیاز دارد.
عوامل موثر در تعیین حداقل دستمزد
حداقل دستمزد کم‌ترین مقدار حقوقی است که بر اساس قانون یک کارفرما باید به‌ کارگر در ازای انجام کار پرداخت کند. هدف از تعیین حداقل دستمزد در کشورهای مختلف تامین حداقل معیشت کارگران است. عوامل مختلفی می‌تواند بر میزان حداقل حقوق در هر کشور تاثیر بگذارد. برای مثال نرخ تورم یکی از عوامل مهم در تعیین حدقل دستمزد است؛ به‌طوری که اگر قیمت کالاها و خدمات افزایش یابد، حداقل دستمزد نیز متناسب با آن تنظیم‌شده تا قدرت خرید کارگران حفظ شود. علاوه‌بر این سبد معیشت که شامل هزینه‌های ضروری زندگی از جمله مسکن، خوراک، آموزش و بهداشت است در تعیین حداقل دستمزد نقش بازی می‌کند. در نهایت توانایی کارفرمایان و شرایط اقتصادی کشور نیز در تعیین حداقل دستمزد نقش بازی می‌کند. معمولا در کشورهایی که با بحران‌‌‌‌‌‌ و نابسامانی‌‌‌‌‌‌های اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، 2 مورد آخر نقش پررنگ‌تری دارند. برای مثال اگر کشوری تورم بالا داشته‌باشد، سیاستگذاران همزمان با انجام اصلاحات مختلف در زمینه مهار تورم، حداقل دستمزد را به میزانی کمتر از تورم موجود در آن کشور افزایش می‌دهند.
دلیل این سیاست نیز آن است که افزایش میزان دستمزد با افزایش تقاضا به‌صورت مستقیمی بر تورم اثر می‌گذارد. از آنجا که اصلاحات اقتصادی دولت در زمینه مهار تورم باید همه‌جانبه باشد، مردم نیز با مشاهده نتایج اولیه اصلاحات مذکور که می‌تواند کاهش سرعت افزایش تورم و کاهش انتظارات تورمی باشد، با این تصمیم دولت همراهی می‌کنند. برای مثال اقتصاد ترکیه در 2 سال‌گذشته با تورم‌های بالادست‌وپنجه نرم کرده‌است، اما همزمان با آغاز اصلاحات اقتصادی در میانه‌های 2023 با هدف مهار تورم میزان افزایش حقوق کمتر از تورم بوده‌است. در پایان سال‌2023، با وجود تورم65‌درصدی حداقل دستمزد برای سال‌2024 حدود 50‌درصد افزایش‌یافت، بااین‌حال در پایان سال‌2024 تورم به 44‌درصد کاهش‌یافت و دولت نیز حداقل دستمزد در سال‌2025 را 30‌درصد افزایش داد. این در شرایطی است که در هر 2 سال‌پیش‌بینی تورم برای پایان سال‌آینده، کمتر از میزان افزایش حداقل دستمزد در همان سال‌بود.
تبعات تصمیمات مختلف دولت برای اقشار کم‌درآمد
اقتصاد ایران در سال‌های گذشته با تورم‌های بالا و و مزمن دست‌وپنجه کرده‌است. یکی از مشهودترین نتایج نابسامانی‌‌‌‌‌‌های اقتصاد کلان و تورم‌های بالا در سال‌های گذشته کاهش قدرت اقتصادی خانوارهای ایرانی بوده‌است. همین مساله موجب‌شده تا فقر نیز به‌صورت چشمگیری افزایش‌یافته و در نرخ 30‌درصد تثبیت شود. نگاهی به شکاف نرخ فقر در سال‌های گذشته نشان می‌دهد؛ فاصله فقرا به مرور از خط فقر بیشتر شده(شانس خروج این افراد از تله فقر کمتر شده) و بسیاری از افرادی که تا پیش از این فقیر نبوده‌‌‌‌‌‌اند نیز به زمره فقرا پیوسته‌‌‌‌‌‌اند. افزایش نرخ فقر در یک جامعه نیز موجب می‌شود که تقاضای کالاها و خدماتی که در جامعه تولید می‌شود کمتر شده و درآمد کارفرمایان نیز کاهش یابد. علاوه‌بر این تحریم‌های اقتصادی نیز در سال‌های گذشته بر کاهش درآمد کارفرمایان ایرانی موثر بوده‌است.
مجموع این عوامل شرایط پیچیده‌‌‌‌‌‌ای را برای اتخاذ بهترین تصمیم در زمینه تعیین حداقل دستمزد به‌وجود می‌آورد. در شرایط فعلی‌افزایش حداقل حقوق سال‌آینده به میزانی کمتر از تورم سال‌جاری، می‌تواند به افزایش نرخ فقر در جامعه منجر شود؛ این در حالی است که سیاستگذاران و کارفرمایان هرکدام استدلالی برای عدم‌افزایش حداقل حقوق به میزان تورم دارند. سیاستگذاران معتقدند؛ افزایش حداقل دستمزد به میزان تورم موجب می‌شود تا ایران مارپیچ دستمزد و تورم را تجربه کند و افزایش دستمزد به افزایش بیشتر تورم بینجامد. مخالفان دولت در این زمینه معتقدند؛ افزایش دستمزد کارگران به میزان تورم تنها عامل افزایش تورم نبوده و عواملی مانند کسری‌بودجه دولت، سیاست‌های پولی دولت و تحریم‌های اقتصادی(تاثیرگذاری بر درآمدهای نفتی) از عوامل رشد تورم هستند اما دولت تنها در جهت خنثی‌سازی اثرات افزایش حداقل دستمزد بر تورم گام برمی‌دارد، نه عوامل دیگر. انتقاد دیگری که بر این رویکرد وارد می‌شود آن است که عدم‌افزایش حداقل حقوق کارگران به میزان تورم در شرایطی می‌توانست قابل‌پذیرش باشد که در سال‌های گذشته دولت قدم‌های اساسی در زمینه‌‌‌‌‌‌هایی مانند رفع ناترازی بودجه‌برمی‌داشت که در حال‌حاضر چشم‌اندازی از کاهش نرخ تورم تا پایان سال‌آینده وجود داشته باشد، اما نوسانات نرخ ارز در ماه‌های اخیر همزمان با افزایش ریسک‌های سیاسی ناشی از ریاست‌جمهوری ترامپ در آمریکا خود منجر به عاملی برای افزایش انتظارات تورمی شده‌است.
در نهایت می‌توان گفت؛ کاهش درآمد کارفرمایان در سال‌های گذشته به دلایل مذکور موجب‌شده تا بسیاری از این افراد مخالف افزایش حداقل دستمزد به میزان تورم باشند. با توجه به این شرایط در صورت افزایش حداقل دستمزد به میزان تورم، احتمال آن وجود دارد که کارفرمایانی که توانایی پرداخت حداقل دستمزد تعیین‌شده توسط وزارت کار را نداشته باشند، دست به تعدیل نیرو زده و با توجه به افزایش جمعیت اتباع افغانستانی در سال‌های گذشته در ایران، به استخدام این افراد با حقوق کمتر بپردازند. در این شرایط کارگری که تا پیش از این با دریافت حقوق وزارت کار نیز فقیر محسوب می‌شد، دیگر همان درآمد را هم نخواهد داشت و طبیعتا شکاف فقر افزایش خواهد یافت. به‌همین‌دلیل کارشناسان اقتصادی معتقدند؛ بدون انجام اصلاحات ساختاری برای مهار تورم، ایجاد ثبات اقتصادی و دور‌کردن سایه تحریم‌ها از اقتصاد ایران هر تصمیمی در زمینه تعیین دستمزد تبعاتی برای اقشار کم‌درآمد جامعه خواهدداشت.
حداقل حقوق چند‌درصد افزایش خواهد یافت؟
همزمان با نزدیک‌شدن به روزهای پایانی هر سال‌بحث‌های مربوط به تعیین حداقل دستمزد در ایران نیز افزایش می‌‌‌‌‌‌یابد. برای مثال روز گذشته احمدی میدری، در زمینه افزایش حداقل حقوق کارگران در سال‌1404 اعلام کرد: «در تلاشیم مزد کارگران در سال‌آینده بر اساس تورم و سبد معیشت تعیین شود و در صورتی‌که بین کارگر و کارفرما همبستگی به‌وجود بیاید بسیاری از مشکلات رفع می‌شود.» در میانه دی ماه نیز ولی داداشی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره میزان افزایش حداقل حقوق کارگران در سال‌آینده گفت: «اینکه گفته شود افزایش حقوق کارگران بر تورم تاثیر می‌گذارد، ادعای غلطی است؛ مثلا حقوق کارگران که 10‌میلیون است با 30‌درصد افزایش 13‌میلیون می‌شود، 13‌میلیون چه تاثیری بر تورم می‌خواهد بگذارد؟» در 2 سال‌گذشته میزان افزایش حداقل حقوق از تورم کمتر بوده‌است.
نرخ تورم سالانه سال‌1401 معادل 45.5‌درصد بود اما حداقل حقوق در سال‌1402، 27‌درصد افزایش‌یافت. در پایان سال‌1402 نیز تورم سالانه به 40.7‌درصد رسید‌اما افزایش حقوق سال‌1403، 35.3‌درصد بود. با توجه به افزایش 20‌درصدی حقوق کارکنان دولت در سال‌آینده و تورم نقطه‌به‌نقطه 31.7‌درصدی در دی ماه سال‌جاری، احتمال آن وجود دارد که افزایش حداقل حقوق در سال‌آینده کمتر از 30‌درصد باشد.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1354088/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسرائیل به تبعیت از آمریکا از شورای حقوق بشر خارج شد

انتشار متن کامل کارزار درباره فشار حداکثری علیه ایران

رد قاطع طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا

روبیو: ترامپ فقط خواستار «خروج موقت» فلسطینیان از غزه است

سخنگوی وزارت امور خارجه: رد قاطع طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا

واکنش قاطعانه ایران به طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا

در یادداشت ریاست جمهوری ترامپ علیه ایران چه چیزی نوشته شده است؟

واکنش ایران به طرح پاکسازی غزه/ درخواست برای محکومیت قاطع توسط جامعه جهانی

قانونگذار آمریکایی به دنبال استیضاح ترامپ

واکنش رسمی ایران به طرح پاکسازی غزه

آرمین سهرابیان استقلال را مقابل پلیس عراق 3 بر صفر بازنده می کند؟

چالش‌های اقتصادی و تأثیرات آن بر بازار بورس

افزایش عدالت مالیاتی از طریق هوشمندسازی

فشار حداکثری ترامپ علیه ایران چقدر کارساز خواهد بود؟/ برندگان و بازندگان نظم نوین اقتصادی در خاورمیانه کدام کشور‌ها هستند؟

59 مصوبه عمرانی و اقتصادی در شورای برنامه ریزی فیروزکوه تصویب شد

واکنش ترسناک قیمت دلار بعد از امضای ترامپ

انصارالله: آمریکا در صدر پروژه کوچ اجباری فلسطینیان قرار دارد

خبر حال بد کن ترامپ برای نتانیاهو درباره ایران

آمریکا، برنامه خود برای حل بحران اوکراین

نگرانی کارمندان دولتی آمریکا از قدرت فزاینده ایلان ماسک

عقب‌نشینی آمریکا از طرح ترامپ

رد قاطع طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا از سوی ایران

یورو تضعیف شد، دلار تقویت؛ تقابل دوباره در راه است/ زمان برابری فرا رسید؟

کاخ سفید:هزینه‌ای برای بازسازی غزه نمی‌پردازیم

بقایی: نقشه پاکسازی غزه کاملا مردود و محکوم است

ایران طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا را قاطعانه رد کرد

توییت مهم حسن روحانی درباره مذاکرات

خروج اسراییل از شورای حقوق بشر سازمان ملل

واکنش طالبان به اظهارات ترامپ درباره کوچاندن ساکنان غزه

انصارالله: سخنان ترامپ بی‌اعتنایی بی‌سابقه به امت اسلامی است

واکنش ها به کوچاندن اجباری مردم غزه | ماکرون پیشنهاد ترامپ رد کرد | مواضع ترکیه ، فرانسه تا خطیب مسجد الاقصی

واکنش طالبان به اظهارات دونالد ترامپ

واکنش ها به کوچاندن اجباری مردم غزه | ماکرون پیشنهاد ترامپ را رد کرد | مواضع ترکیه ، فرانسه تا خطیب مسجد الاقصی

اقدام عاشقانه ترامپ برای نتانیاهو در کاخ سفید! + فیلم

بخشنامه جدید ترامپ علیه ایران چه می‌گوید؟ کاخ سفید جزییاتی از برنامه‌های ضد ایرانی رئیس‌جمهور آمریکا را اعلام کرد

سقوط سهام خودروسازان به دلیل تعرفه‌های گسترده آمریکا

شوک بزرگ ترامپ به جهان

حرکت واقعی در مسیر توافق؟

کمین برج تیاسیر؛ عملیات شجاعانه یک فلسطینی در کرانه باختری

اسرائیل به نقض آتش‌بس غزه اذعان کرد

قطر: در حال زمینه‌سازی برای مذاکرات مرحله دوم توافق آتش بس در نوار غزه هستیم

وزیر انرژی اسراییل: با تشکیل کشور فلسطین در خاک یک کشور عربی مخالفتی نداریم

سرمربی ایرانی در افغانستان ماندنی شد

ترامپ رسما خواستار ملاقات با پزشکیان شد

روند نزولی سطح سواد و ریاضی در مدارس آمریکا

خروج اسرائیل از شورای حقوق بشر سازمان ملل

رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی؛ سینا خلیلی به مدال نقره رسید

واکنش ها به کوچاندن اجباری مردم غزه | مواضع ترکیه ، فرانسه و خطیب مسجد الاقصی

متن کامل کارزار فشار حداکثری علیه ایران

توصیه مقام دولت روحانی به پزشکیان و عراقچی در خصوص مذاکره با آمریکا